Paminėta Europos sveikos mitybos diena

Paminėta Europos sveikos mitybos diena 

Lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena, kai Europos šalyse visuomenė skatinama sveikai maitintis, žmonės raginami atkreipti dėmesį į sveikatai palankaus maitinimosi svarbą.

Pagrindiniai sveikos mitybos principai yra: įvairumas, saikingumas, subalansavimas. Kasdien žmogaus organizmas turi gauti apie 40 pavadinimų maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų, reikalingų žmogaus gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Rekomenduojama laikytis mitybos režimo: būtinai valgyti tris kartus per dieną, dar du kartus tarp valgymų užkandžiauti sveikatai palankiais produktais. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų. Deja, daugelio Europos šalių, taip pat ir Lietuvos gyventojai daržovių ir vaisių suvartoja gerokai mažiau. Sveikatai, energijai ir darbingumui palaikyti kiekvienam kasdien būtina valgyti pusryčius. Tinkami mitybos įpročiai lemia gerą savijautą, optimalų kūno svorį ir padeda išvengti tam tikrų sveikatos problemų. Sveikai ir tinkamai maitinantis žmogaus organizmas aprūpinamas energija ir gyvybinei veiklai reikalingomis maistinėmis medžiagomis, užtikrinamas normalus vystymasis, nuolatinis kūno ląstelių atsinaujinimas.
Minint Europos sveikos mitybos dieną mokykloje surengta Košės diena. Šauniosios mokyklos valgyklos virėjos visus vaišino daržovių, vaisių, žirnių, lęšių, sorų, grikių, perlinių kruopų, ryžių ir šilkine košėmis. Košės dieną organizavo visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vitalija Pocienė ir valgyklos vyr. virėja Danutė Jančiulienė. Buvo siekiama paskatinti mokinius ir pedagogus kasdien pusryčiauti, pusryčiams pasirinkti sveikus, daug energijos, skaidulinių ir mineralinių medžiagų turinčius grūdų ir daržovių patiekalus.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Vitalija Pocienė